Mumcular İçme Suyu Arıtma Tesisi

MUSKİ

Arıtma Tesislerine Geri Dön

Mumcular İçme Suyu Arıtma Tesisi

MUSKİ Mumcular İçme Suyu Arıtma Tesisi Bodrum İlçesi Mumcular Mahallesinin yaklaşık 4 km batısında yer almaktadır. Tesisin ham su kaynağı Mumcular barajıdır. Mumcular Barajından alınarak arıtılan ve tesise ait 12 sondaj kuyusundan desteklenen su ile Bodrum İlçesine içme ve kullanma suyu sağlanmaktadır. 35000 m2 alana sahip tesis 1999 yılında faaliyete geçmiş ve halen çalışmaktadır. Tesis maksimum 325 L/sn su arıtım kapasitesine sahiptir. Mumcular Barajından Ø700 çapında, (5000 mt.) uzunluğunda çelik boru ile alınan ham su havalandırma, ön dezenfeksiyon (ozon ile), durultucular (koagülasyon ve flokülasyon), hızlı kum filtreleri bölümlerinde kimyasal ve fiziksel yöntemlerle arıtılarak bünyemizde bulunan laboratuvarda haftalık, günlük ve ikişer saatte bir yapılan kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerle incelenmekte ve denetim altında tutulmaktadır.


image

Mumcular İAT Havalandırma Sistemi

Barajdan gelen ham su ilk olarak kaskad havalandırıcılara gelmekte ve buradan dozlama kanalına sonrasın da durultuculara geçmektedir. Havalandırma yapısına geçen suyun üç basamaktan oluşan kaskad sisteminde yüzeyinin genişleyerek oksijen ile daha rahat teması sağlanır. Böylelikle su oksijence zenginleşerek tadı iyileşir ve istenmeyen kötü kokular giderilmiş olur. Aynı zamanda Demir ve Mangan gibi iyonlar oksijenle reaksiyona girerek oksidasyona uğrarlar ve çökeltme havuzlarında tutulabilecek duruma gelmiş olurlar.


image

Mumcular İAT Ozon Jeneratörleri

Tesisin bünyesine 2011 yılında ozon (o3) jeneratörleri eklenerek tesisin su arıtma kalitesi arttırılmıştır. Ozon jeneratörü eklendikten sonra ön dezenfeksiyon klor ile değil ozon ile yapılmaya başlamıştır. Ozon üretimi yapan ozon jeneratörleri ürettiği ozonu ozon temas tankına difizörler ile vererek havalandırma yapısından sonra ozon temas tankına gelen ham suyun parametrelerini oksitlemek ve klorlamadan kaynaklanan Trihalometan oluşumunu engellemektedir. Tesis ozon jeneratörlerinin aktif olarak devreye alınmasından itibaren ön klorlama yapmamaktadır.

image

Mumcular İAT Durultucu Sistemi

Tesiste iki adet durultucu bulunmakta olup bunlar ihtiyaca göre biri veya ikisi birlikte çalıştırılmaktadır. Bu bölümün öncesinde ham suyun arıtılma ihtiyacına göre uygun kimyasallar uygun dozajlarda belirlenen dozlama kanalından suya verilmektedir. Durultucularda koagülasyon ve flokülasyon sağlanarak oluşturulan floklar çöktürülerek üst sudan uzaklaştırılmaktadır. Durultucu yapısında üst suyu almak için tasarlanmış savaklarca alınan su hızlı kum filtrelerine geçmektedir.


image

Mumcular İAT Filtre Sistemi

Bu bölümde durultuculardan gelen üst su kum filitrelerinden süzülerek fiziksel bir arıtma sağlanmaktadır. Daha sonra filtrelenen su son klor temasa ve oradan da temiz su deposuna dökülmektedir.


image

Mumcular İAT Terfi Pompaları

Arıtılmış su temiz su deposuna döküldükten sonra terfi binasındaki pompalar ile Bodrum isale hattına basılmaktadır. Burada 6 adet terfi pompamız bulunmakta olup bu pompalar ihtiyaç olan su miktarına göre çalıştırılmaktadır. Pompaların 4’ü büyük, 2’si küçüktür. Büyük pompalar max 75 L/sn , küçük pompalar max 45 L/sn su basabilmektedir.Arıtılmış su kalitesi için 17 Şubat 2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” gereği verilen kriterlere göre belirlenmiş şartlar dikkate alınarak analizleri yapılmakta ve buna göre arıtılmış su “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik Nisan 2005” de verilen standartlara uygun şekilde terfi pompalarınca dağıtım depolarına gönderilmektedir.

image