Güvercinlik İçme Suyu Arıtma Tesisi

MUSKİ

Arıtma Tesislerine Geri Dön

Güvercinlik İçme Suyu Arıtma Tesisi

Bodrum İlçesi; Bodrum Yarımadası üzerinde yer alan toplam 10 adet (Bodrum, Bitez, Konacık, Ortakent, Turgutreis, Yalıkavak, Gündoğan, Göltürkbükü, Gümüşlük ve Yalı) yerleşim yerinin içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacını temin eden Güvercinlik İçmesuyu Arıtma Tesisi Nisan 2012’de devreye alınmıştır. Arıtma Tesisi I. Kademe de 40.000 m3/gün kapasiteli arıtım yapabilmektedir. Sonra eklenecek II. Kademe ile kapasite 80.000 m3/gün’e çıkabilecek şekilde dizayn edilmiştir.Arıtma Tesisi’ne hamsu; Geyik Barajı ile Çamköy Yeraltı (YAS) sularının toplandığı toplama deposundan Ø 1100 çapında çelik boru cazibe hattıyla gelmektedir. Arıtma birimleri havalandırma, koagülasyon, flokülasyon, çökeltme, filtreleme ve dezenfeksiyondan oluşmaktadır. Tesiste ön dezenfeksiyon ozon ile son dezenfeksiyon klor ile yapılmaktadır. Ayrıca filtreleme işlemi de kum ile gerçekleştirilmektedir. Kullanılan ana kuagülant Fe3Cl ve polielektrolittir. Ayrıca potasyum permanganat, kostik soda gibi kimyasal maddelerin kullanılabileceği dozlama hatları mevcuttur. Seçilen proses üniteleri sayesinde ;harmanlanmış hamsuda ki bulanıklık ve renk giderilmekte, pH ayarlanmakta, azot bileşikleri ve organik maddeler yok edilmekte, demir, manganez ve kalsiyum değerleri standart değerlere indirilerek ve bakteriyolojik kirlilik tamamen önlenmektedir. Tesiste çamur arıtımı için çamur yoğunlaştırma ve çamur susuzlaştırma işlemleri de yapılmaktadır.


image


PROSES AÇIKLAMASI

image



GİRİŞ HAVALANDIRMA YAPISI

Suyun havalandırılması esnasında aynı anda birçok su arıtma prosesi meydana gelmektedir.


• Serbest karbon dioksit ve hidrojen sülfürün ayrılması gerçekleşmektedir.


• Çözünmüş oksijen miktarı arttırılarak demir ve manganın bertarafı için oksitlenmesi sağlanmaktadır.


• Tat ve kokuda iyileşme olmaktadır.


image

ÖN OZONLAMA YAPISI

• Kirlilik parametrelerini oksitlemek ve klorlamadan kaynaklanan Trihalometan oluşumunu engellemek için; ön klorlama yerine ön ozonlama yapısı yapılmıştır.

HIZLI- YAVAŞ KARIŞTIRICI YAPISI;

• Hızlı karıştırma yapısının amacı, bu yapıda suya karıştırılan, flokülasyon için gerekli pıhtılaşmayı sağlayacak olan FeCl3‘ün homojen ve efektif karışımını sağlamaktır.

• Yavaş karıştırma yapısında gerçekleşen flokülasyon işlemi elektrik yüklü kolloidal partiküllerin yüklerinin boşaltılarak nötrleştirilmesi ve bunu takiben bir araya gelerek kümeler teşkil etmesidir. Bu yapıda hızlı karıştırma ünitesinde kimyasal maddelerin ilavesiyle oluşan ince flokların suya verilecek uygun hız gradyanı ile birbirlerine çarparak yapışıp daha kolay çökelen kalın floklar haline getirilmesi sağlanır.


image

DURULTUCU YAPISI

• Durultucu yapısında, yavaş karıştırma yapısından dane boyutları büyümüş ve çökebilme yeteneğini sahip flokların çökelmesi için gerekli olan süre sağlanmaktadır.

• Lamella tipli eğimli plakalar ile yüzey alanı genişletilerek çökeltme sağlanmaktadır.



image

KUM FİLTRELERİ

• Hızlı kum filtreleri, hızlı ve yavaş karıştırma yapılarında yumaklaşmayıp, durultma tanklarında çökelmeyen çok küçük parça¬cıkların tutulmasında etkin olduğu gibi, mikroorganizmaların nisbeten sudan uzaklaştırılmasında, demir ve manganı oksitlemede de etkili olmaktadır.


image

KLOR TEMAS TANKI

• Kimyasal arıtılması tamamlanmış suya klor temas tankı başlangıcında klor dozlaması yapılmaktadır. Dozlanan klorlu su, tank içindeki şaşırtmalı perdeler yardımıyla karışımını ve kimyasal reaksiyonunu tamamlanmaktadır. Klor temas tankında bulanıklık, bakiye klor ve pH ölçümü yapılmaktadır.

ARILMIŞ SU KALİTESİ

Arıtılmış su kalitesi için 17 Şubat 2005 tarih ve 25730 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” ekinde verilen kriterlere göre belirlenmiş şartlar dikkate alınmaktadır. Buna göre; arıtılmış su kalitesi “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik Nisan 2005” de verilen standartlara uygun olmaktadır. 24 saat boyunca laboratuvardaki numune musluklarından akmakta olan su haftalık, günlük ve ikişer saatte bir yapılan kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerle incelenmekte ve denetim altında tutulmaktadır.


image